Wie zijn wij?

Wij stellen ons voor!!!

Vrouwen Ensemble Davanti bestaat uit 15 gedreven zangeressen die, op hoog niveau, mooie meerstemmige stukken ten gehore willen brengen. In onze koorklank staan zuiverheid, balans, harmonie en precisie hoog in het vaandel. Dit is te danken aan onze jarenlange samenzang en onze voortdurende training in stem en gehoor.

 

Ons repertoire is breed en afwisselend. Van (modern) klassiek tot licht klassiek, van Bach tot Jenkins en van Schumann tot Kodaly. Af en toe maken we een interessant uitstapje naar een ander genre. Davanti zingt vooral a-capella repertoire, afgewisseld met begeleide stukken.

 

Onze optredens zijn divers van aard. Zo geven we bijvoorbeeld (medewerking aan) concerten, doen we mee aan concoursen en festivals en luisteren we culturele evenementen op. Rond kerst verzorgen we ook commerciële kerstoptredens om de koorkas te spekken (zie hoofdstuk 'Dickens Delight').

 

In 2010 veroverden wij op het Nederlands Koren Festival de titel 'Beste Vrouwenkoor Klassiek' van Nederland. Daarnaast hebben wij in dat jaar met 8 topkoren uit andere genres gestreden om de titel Het Beste Koor van 2010. Wij zijn heel trots op het feit dat Davanti hier als klassiek vrouwenkoor de 2e plaats heeft behaald.

 

In 2011 won Davanti het eerste Festival of Equal Voices in Hengelo. In 2012 en 2013 hadden we het te druk met andere muzikale projecten om mee te kunnen doen aan een concours. In 2014 hebben we weer meegedaan aan het N(ederlands) K(oor) F(estival) en Tonen2000, een internationaal koorfestival voor kamerkoren. Bij het NKF eindigden we keurig in de middenmoot en bij Tonen2000 hebben het beste gepresteerd van de 3 deelnemende Nederlandse koren.

 

Een nieuw prijs is gewonnen tijdens het Open Limburgs Korenfestival 2016 in Theaterhotel de Oranjerie te Roermond. Davanti bleek aan het eind van de dag het beste gepresteerd te hebben van alle 15 deelnemende koren. Het enige koor uit Holland (zoals we werden aangekondigd) sleepte een cheque van € 1.000,00 in de wacht, die uiteraard goed besteed zal worden. 

 

Hoe zijn wij begonnen?

Veel van onze zangeressen startten hun zangcarriere in achtereenvolgens De Lenteklokjes en het Aalsmeers Jeugdkoor. Het toenmalige koor, opgericht in 1962, bestond uit jongens en meisjes uit Aalsmeer en omstreken.

 

Mede door de diverse dirigenten die voor het koor hebben gestaan, maakte het koor een enorme ontwikkelng door, zowel in grootte als in niveau. Op een gegeven moment bestond het koor uit meer dan honderd leden en werden diverse uitwisselingsreizen gemaakt naar o.a. Bulgarije in 1984 en Tsjecho-Slowakije in 1987. Door de goede koorkwaliteit won het koor vele prijzen en werden diverse platen en CD's gemaakt.

 

Sinds 2 oktober 1993 is de naam van het Aalsmeers Jeugdkoor gewijzigd in (Aalsmeers) Vrouwen Ensemble Davanti, wat 'vooraan' betekent. Met deze naamsverandering gaf het koor aan klaar te zijn voor een meer volwassen interpretatie van zingen in een koor. Mede door haar vorige dirigenten Oscar Mario Echeverry Bernal, Lorenzo Papolo, Greetje Nijhoff en de allereerste dirigent Yvonne Keizer staat Davanti nu waar ze is: vooraan. Vanaf augustus 2013 staat Davanti onder de bezielende leiding van Alice Roes. 

  

Onze dirigente Alice Roes

Alice volgde privelessen koordirectie, de opleiding klassieke muziek aan de Schumann Akademie en voltooide haar bachelor Koordirectie bij Joop Schets aan de Hogeschool IDE. Daarnaast volgde zij verschillende cursussen koordirectie, waaronder twee keer de Kurt Thomas cursus. Ook nam zij deel aan masterclasses over het recitatieven en aria's  onder leiding van Jan Stulen en Joop Schets.

 

Sinds 1997 dirigeert Alice verschillende vrouwenkoren en vocale ensembles. Naast Davanti is Alice dirigent van Vocaal Ensemble Novafonie in Breda en Vrouwenkoor Mevrouw de Vries uit Amersfoort. Ook is Alice mede-oprichter en dirigent van Fonanta Muzikale Projecten, dat diverse koorprojecten en zangdagen organiseert voor vrouwenkoor, mannenkoor en kamerkoor.

 

Naast de genoemde koren leidt Alice regelmatig zangavonden voor vrouwen in de regio Utrecht en geeft zij privézangles aan huis.

 

Voor meer informatie: www.aliceroes.nl

Kleding

Wij zijn te boeken voor allerlei soorten optredens. Normaal gesproken dragen wij zwarte /witte kleding maar trekken graag iets anders uit de kast al naar gelang het optreden. 

Afwijkende kleding

Optreden in Charles Dickens kledij
Optreden in Charles Dickens kledij

Op verzoek kunnen wij ons verkleden in kleding uit de tijd van Charles Dickens (met name in de kerstperiode). Hier links vindt u daar een voorbeeld van. Voor meer informatie over deze optredens, verwijzen we u naar het hoofdstuk 'Dickens Delight'.